Een beetje van Sydney, veel Melbourne en de GOR
Door: ellenyvette
Blijf op de hoogte en volg Ellen & Yvette
30 Oktober 2010 | Australië, Melbourne
Hoi iedereen,
Het heeft even geduurd voordat we weer een reisverslag hebben geplaatst, het leek ons leuker om wat meer te vertellen in een keer. Dus we gaan van start. We zouden dus die havencruise doen, dat was echt heel leuk. De boot ging wel hard, een beetje te, maar het was ontzettend leuk om Sydney vanuit het water te zien. Onze laatste dag in Sydney hebben we heeeerlijk in the Botanical Gardens besteed. Supermooi park, heel groot en heel groen met alle soorten planten van de wereld. Geweldig. Het valt ons op dat Australische mensen ontzettend sportief zijn. In het park waren er superveel aan het hardlopen. En de mannen dragen allemaal korte sportbroekjes, maar dan ook echt kort. Apart allemaal. In het park is een punt vanwaar je heel goed het opera house en de brug tegelijk kunt zien/ fotograferen. We hebben mooie foto's gemaakt in de zon, op het gras gelegen.. heerlijk. Daarna gingen we naar het Opera House. Op de trappen lijkt het echt gigantisch. Van binnen is het ook apart, de wc's waren erg stylisch voor toch al een best oud gebouw. In ieder geval, 's avonds moesten we met de nachtbus van Greyhound naar Melbourne. Wij met onze backpacken in een taxi, superduur omdat er veel verkeer was. Maar goed. De bus zelf was ook niet echt lekker, het was 12 uur rijden en we hadden weinig beenruimte. En toen we 's ochtends in Melbs aankwamen REGENDE het!! Toen we in het hostel aankwamen in St. Kilda (een wijk van Melbourne, ongeveer 20 minuten rijden) was onze kamer een puinhoop dus we waren redelijk wanhopig en depri. Maar uiteindelijk ging de zon schijnen en de vieze Engelse meisjes van de kamer waren uitgecheckt. No worries, zo zie je maar. Zondag zijn we Melbourne zelf in geweest. Met de tram, zwart (want er wordt nauwelijks gecontroleerd). In de stad namen we de gratis city tourist shuttle bus. Budget! Die nam ons mee naar de meest belangrijke plekken in Melbs. Ze hebben hier ook botanical gardens, en oude huizen en een brug. De rivaliteit tussen deze stad en Sydney is goed te merken. De Olympics in Melb werden gehouden, Sydney moest ze dus ook houden. Sydney had een brug, Melb wou er ook een. Etc. We zijn in the queen Victoria market geweest om fruit te kopen. Verder nog door de Griekse en Italiaanse wijk gelopen en door Chinatown. Op zich is Melb wel leuk, er zijn ook veel culturele dingen maar er mist iets. Op onze kamer in het hostel hebben we 3 Zweedse jongens leren kennen, onze 1e zin is 'Ver hedet du' ofzo, wat 'hoe heet jij' betekent. Het hostel zelf is een beetje druk, er rennen 's nachts mensen door de gangen en ze drinken veel. Maar we slapen opzich prima. En het is 's avonds best gezellig, je praat met allerlei mensen. We hebben ook een keer gebingo't en er zijn elke ochtend gratis pancakes. De volgende dagen waren we eigenlijk druk met het zoeken naar een apartement op gumtree.com. We zoeken een kamer omdat dat gewoon fijner is dan een hostel, dus we gingen er een aantal bezoeken. Dat kost je zo wel een dag omdat je veel moet lopen, ze zijn bijna allemaal in St. Kilda east en dat is gauw een halfuur te voet. Later meer hierover. Bij een reisbureau, peterpans.com hebben we een 3-day tour geboekt, naar de Great Ocean Road (GOR) en een national park genaamd The Grampians. We vertrokken op woensdag met 18 mensen in een busje, met een trailer erachter voor onze backpackern. Onze tourguide Dave was 24 en een aardige gast. Hij vertelde veel. We kwamen langs Torquay, Aussies no. 1 surfplek. Hier worden ook kampioenschappen gehouden en je moet ongeveer 2 jaar vantevoren boeken om ergens te kunnen slapen. De huizen kosten rond de 2 miljoen dollar. Heerlijk. Verder zijn we die dag langs alle bekende 'spots' gereden. De GOR is ongeveer 250 km lang, langs de oceaan waar door erosie soms rotsblokken midden in zee staan. Een mooi gezicht. Het was trouwens superweer die afgelopen dagen, nu regent het weer. Daar hadden we wel geluk mee. We hebben nog door een 'koel' regenwoud gelopen en in de middag aten we lekker frietjes en een cheeseburger ergens in een restaurant. Later gingen we naar een soort dierenfarm met emu's, koala's, kangaroes en 's avonds sliepen we in een chill hostel ergens in Warrnambool, een afgelegen plek aan het eind van de GOR. Daar woonden ook gewoon mensen in voor een paar jaar. De volgende dag gingen we in de Grampians rijden. Het is eigenlijk een en al bos en rotsblok. In 2006 is er een grote brand geweest in het gebied, in totaal is ongeveer een gebied ter grootte van Engeland afgefikt. Veel bomen zijn nog zwartgeblakerd en er zijn ook veel open plekken in het bos, maar alles is redelijk goed hersteld. We hebben een hike van ongeveer 3 uur door de bergen gemaakt met een gave top als eindpunt met een prachtig uitzicht. 's Avonds hadden we BBQ, we hebben kangaroe, worstjes en kip gegeten. De Australische manier van worst eten is deze: Je neemt een witte boterham. Doet er gebakken ui op, daarna ketchup. Dan leg je het worstje erop, je vouwt het brood eroverheen (schuin, niet zoals in Nederland dat je het opvouwt, het is meer de vorm van een croissant als je dit nog volgt) en dan kan je je gang gaan. Lekker lekker. 's Avonds hebben we veel kangaroes gezien, die hupsen daar gewoon rond. Ook hebben we met een australian rules football geleerd te schoppen en en en.. boomerang gegooid. Best wel moeilijk!! Ik (Yvette) gooide alle richtingen op behalve de goede. Hij kwam wel terug, soms. Toen we gingen slapen kwam Dave nog stoere verhalen vertellen over zijn vakanties in Amerika. Toen hij 18 was en in een hotel ergens zijn jas wilde ophangen, zag hij iets uit de muur steken. Dat was blijkbaar een sprinkler (schrijf je dat zo?) van een waterinstallatie in het geval dat er brand zou uitbreken. Toen hij de volgende ochtend zijn jas eraf haalde brak hij blijkbaar het glas waarmee het alarm werd geactiveerd. Hij werd uit z'n kamer gelanceerd door een enorme waterstraal en het hele hotel werd geevacueerd met 'this is not a joke, everybody please leave your room'. Sinds die 10 000 dollar waterschade hangt er voortaan in elk hotel met zo'n muursprinkler een bordje waarop staat dat het geen kapstok is. Zo had de guide nog veel meer verhalen, supergrappig. De volgende dag hebben we nog gewandeld en een rotstekening van Aboriginals gezien. Best interessant die Aboriginalcultuur. Toen gingen we 's middags terugrijden en we werden ongeveer half 5 afgezet bij ons hostel. Toen werden we via Ernst uitgenodigd voor een Halloweenparty van familie van hem. Dus wij snel douchen en omkleden, spinnen op onze armen tekenen met oogpotlood en snel in de auto jumpen. We aten pizza en hebben daar nog wat nepbloed en zwarte lippenstift toegevoegd. Yvette zag er best dood uit. Het was wel leuk om op zo'n 'local' party te zijn, ze hebben barbeque, chips, bier natuurlijk maar bijvoorbeeld ook cupcakes en lichaamsdelensnoepjes. We namen de taxi terug wat dan weer 35 dollar kostte. Minder. Vanmorgen zijn we eindelijk in een apartement getrokken! Het is een huge villa met zwembad, 2 keukens, 4 badkamers en er gaan ongeveer 35 mensen in wonen. Heel leuk, iets goedkoper en in ieder geval chiller dan een hostel. We wonen nu in St. Kilda east, helaas is het wel 40 minuten lopen vanaf de belangrijkste winkelstraten met restaurantjes maar goed, misschien kunnen we een fiets kopen/huren. Gelukkig maar dat we vanavond een slaapplek hebben, want het is nu Melbourne cup. Er zijn paardenraces in de stad en de aussies zijn daar dol op want dan kunnen ze gokken. Dat betekent wel dat nagenoeg alle hostels de komende dagen vol zitten. Het zou dan een nachtje bij de homeless in het park worden! Nee hoor ouders, dat durven wij niet. Er zijn hier trouwens veel zwervers en nachtclubs, zo'n buurt is het. Ach wel een soort Amsterdam toch? Gezellig. De komende dagen gaan we op zoek naar een baantje. In de hostels hangen overal affiches van callcenters, restaurants, bouwbedrijven etc. die mensen zoeken, dus het moet niet al te moeilijk zijn. Om in de horeca te werken moet je wel een cursus volgen. Die slaat nergens op, het slagingspercentage is 100%, ze willen alleen geld vangen. Dat moeten we misschien overwegen. Nou, dit was het dan voor nu. Volgende week weer een verslag! Liefs, xxxxxxx
30 Oktober 2010 - 05:31
Remco Löwensteyn:
Nou dames, wat een epistel. Ik merk dat jullie goed bezig zijn, ga lekker zo door! -
30 Oktober 2010 - 08:15
Andrea:
Wat een leuk en opgewekt verhaal op deze druilerige zaterdagochtend. Geniet, dan kan ik meegenieten van jullie verhalen. -
30 Oktober 2010 - 08:36
Jolien:
klinkt weer ontzettend leuk! Ik zou als ik jullie was in een leuke kroeg gaan werken waar veel jongeren komen haha!
liefs xxx -
30 Oktober 2010 - 10:24
Joeri:
nice to read this story about your australian adventures. keep on living your dream! -
30 Oktober 2010 - 12:03
Oma/opa:
hallo YVEL,
Wat heerlijk zo'n uitgebreid verslag te lezen.Ik heb het afgedrukt een naslagwerk dus.Ook alle foto's als diaserie bekeken.Jullie zijn net aan de telefoon geweest.Laatste nieuws gehoord via Remco.Ik hoop,dat de zon weer gaat schijnen Wij kijken uit nar de volgende keer.Succes met een baan.
allebei. Liefs uit
Utrecht Oam Opa -
31 Oktober 2010 - 18:34
Annick:
geweldig om te lezen! hoop dat jullie onderhand al een baantje hebben kunnen vinden. xx -
31 Oktober 2010 - 19:44
Corry Gaasbeek:
Super zo'n uitgebreid verslag!!! Zo te lezen raken jullie al aardig ingeburgerd! Cool zeg, een appartement met zwembad, nu alleen nog een superkorte sportbroek... -
31 Oktober 2010 - 23:43
Ellen & Yvette:
hee mensen! lief al die reacties! Nee we hebben nog geen baantje wel misschien eind van de week een job interview. o en corry die korte broek gaat niet want het is hier koud nu! -
01 November 2010 - 07:25
Dick Bakker:
Hee dames
Wij hebben jullie site ook omtdekt!
Groet Dick -
02 November 2010 - 02:52
Ellen:
goed zo dick! werd tijd haha! -
02 November 2010 - 16:04
Anneke:
Mmm,ik moet er niet aan denken om al die dieren vast te houden. Er zijn trouwens leuke foto's van gemaakt.En dan die local Halloweenparty. Dat is ook weer gaaf om mee te maken.Nu maar duimen voor een leuk baantje.
04 November 2010 - 19:07
Rene Huffels:
Hoi dames, prachtig reisverslag! Ik hoop dat jullie snel een baantje vinden. Groetjes Rene -
04 November 2010 - 21:04
Laura:
Wauw, ik kan niets anders uitbrengen. Geweldige beschrijving, daar leer ik nog eens van, handig zo'n tourguide...
Jullie zijn geweldig bezig en hoop veel meer te horen!
Beso! -
06 November 2010 - 10:29
Jim:
Hee Ellen&Yvette,
Ik was helemaal vergeten dat jullie ook een waarbenjij.nu hadden, dus heb even alles in één keer gelezen haha. Het klinkt allemaal erg leuk en gaaf. Geniet ervan!